Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας από το IST College

Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας από το IST College

Βάζεις την τρέλα; Βάζουμε το business.

Λάβε κι εσύ μέρος στον πιο “crazy” διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Από την ιδέα στην πράξη

1. Πώς μπορώ να κατοχυρώσω την ιδέα μου?

Κατοχύρωση Ευρεσιτεχνίας – Βιομηχανικού σχεδίου

Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) είναι τίτλος προστασίας με ισχύ 20 χρόνων που χορηγείται στο δικαιούχο για νέα επινοήματα, με εφευρετική δραστηριότητα και επιδεκτικά βιομηχανικής εφαρμογής. Μία εφεύρεση κρίνεται νέα αν δεν ανήκει στη στάθμη της τεχνικής και εμπεριέχει εφευρετική δραστηριότητα -αν δηλαδή, κατά την κρίση ειδικού, δεν προκύπτει με προφανή τρόπο από την υπάρχουσα στάθμη της τεχνικής.

Οι ευρεσιτεχνίες αφορούν νέα επινοήματα, που εμπεριέχουν εφευρετική δραστηριότητα και είναι επιδεκτικά βιομηχανικής εφαρμογής. Η ευρεσιτεχνία μπορεί να αναφέρεται σε προϊόν, μέθοδο ή βιομηχανική εφαρμογή.

Βιομηχανικό σχέδιο είναι η εξωτερικά ορατή εικόνα του συνόλου ή μέρους ενός βιομηχανικού ή βιοτεχνικού προϊόντος, η οποία προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει (π.χ. η γραμμή, το σχήμα, το χρώμα κλπ).

Αρμόδιος Φορέας:

Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, www.obi.gr

Κατοχύρωση Εμπορικού Σήματος

Το σήμα ανήκει στα δικαιώματα Διανοητικής Ιδιοκτησίας. Άλλα τέτοια δικαιώματα είναι η ευρεσιτεχνία και το βιομηχανικό υπόδειγμα, το βιομηχανικό σχέδιο, οι γεωγραφικές ονομασίες προέλευσης, οι τοπογραφίες ημιαγωγών και το δικαίωμα σε ποικιλίες φυτών. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, σήμα θεωρείται κάθε σημείο επιδεκτικό γραφικής παραστάσεως, ικανό να διακρίνει τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας επιχείρησης από εκείνα άλλων επιχειρήσεων.

Μπορούν να αποτελέσουν σήμα ιδίως οι λέξεις, τα ονόματα φυσικών ή νομικών προσώπων, τα ψευδώνυμα, οι απεικονίσεις, τα σχέδια, τα γράμματα, οι αριθμοί, οι ήχοι, συμπεριλαμβανομένων των μουσικών φράσεων, το σχήμα του προϊόντος ή της συσκευασίας του. Ως σήμα θεωρείται και ο τίτλος εφημερίδας ή περιοδικού.

Αρμόδιος Φορέας:

Δ/νση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, www.gge.gov.gr

Προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας

Σύμφωνα με τον ΝΟΜΟ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 2121, ΦΕΚ Α' 25/4-3-1993.

Οι πνευματικοί δημιουργοί με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σ' αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα).

Ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης, που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, ιδίως τα γραπτά ή προφορικά κείμενα, οι μουσικές συνθέσεις, με κείμενο ή χωρίς, τα θεατρικά έργα, με μουσική ή χωρίς, οι χορογραφίες και οι παντομίμες, τα οπτικοακουστικά έργα, τα έργα των εικαστικών τεχνών, στα οποία περιλαμβάνονται τα σχέδια, τα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, τα χαρακτικά έργα και οι λιθογραφίες, τα αρχιτεκτονικά έργα, οι φωτογραφίες, τα έργα των εφαρμοσμένων τεχνών, οι εικονογραφήσεις, οι χάρτες, τα τρισδιάστατα έργα που αναφέρονται στη γεωγραφία, την τοπογραφία, την  

Αντικείμενο προστασίας είναι και οι βάσεις δεδομένων οι οποίες λόγω της επιλογής ή διευθέτησης του περιεχομένου τους αποτελούν πνευματικά δημιουργήματα καθώς και τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών (Λογισμικό) και το προπαρασκευαστικό υλικό του σχεδιασμού τους. Η προστασία παρέχεται σε κάθε μορφή έκφρασης ενός προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Φορείς – ΕπιπλέονΠληροφορίες:

Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), www.opi.gr 

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), www.aepi.gr/ 

Creative Commons, www.creativecommons.gr 

2. Έχω μια ιδέα και θέλω να την υλοποιήσω. Πώς μπορώ να την προωθήσω ώστε να βρω υποστηρικτές, χρηματοδότες ή συνεργάτες?

 

Word of Mouth 

Το να μιλάς συνεχώς  για την ιδέα σου μπορεί να κουράζει τους φίλους σου αλλά είναι ο πιο εύκολος, ανέξοδος και αποδοτικός τρόπος για να την προωθήσεις/ διαφημίσεις.

Διαγωνισμοί

Για να διαβάζεις αυτό το κείμενο, κατά πάσα πιθανότητα έχεις μια ιδέα… Τι περιμένεις λοιπόν; Πάρε μέρος τώρα στο διαγωνισμό! Ακόμα και να μην κερδίσεις, θα μάθεις πώς να φτιάχνεις ένα επιχειρηματικό πλάνο και πώς να «πουλάς» καλύτερα την ιδέα σου. Παράλληλα, δίνεις την δυνατότητα και σε άλλους να γνωρίσουν την ιδέα σου, βρίσκεις υποστηρικτές και που ξέρεις, ίσως και χρηματοδότες.

Social Media

Επωφελήσου από τη μεγάλη δημοτικότητα των Social Media και χρησιμοποίησέ τα προς όφελός σου. Μερικοί τρόποι να προωθήσεις την ιδέα σου χρησιμοποιώντας τα Social Media.

Facebook.

Κάνε ένα γκάλοπ (Poll) στο Facebook με ερωτήσεις που θα βοηθούσαν στην περαιτέρω ανάπτυξη της ιδέας σου, κάλεσε τους φίλους σου να απαντήσουν και παρακάλεσέ τους να κάνουν και αυτοί το ίδιο με τους  δικούς τους φίλους. Οι πληροφορίες που θα πάρεις μπορεί να δείξουν και κατά πόσο ολοκληρωμένη και  υλοποιήσιμη είναι η ιδέα σου.

LinkedIn 

ToLinkedIn είναι ένα επαγγελματικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης και ίσως ο ποιο αποτελεσματικός τρόπος να βρεις συνεργάτες και επαγγελματίες που θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν. Φτιάξε λοιπόν το επαγγελματικό σου προφίλ και άρχισε να «χτίζεις» τις επαφές σου.

Tip 1. Δημιούργησε μια επαγγελματική παρουσίαση (presentation)  της ιδέας σου με περίπου 5-10 διαφάνειες και χρησιμοποιώντας το slideshare ανέβασέ την στο προφίλ σου.

Tip 2. Γίνε μέλος σε γκρουπ που σχετίζονται με την ιδέα σου ή που μπορούν να σε βοηθήσουν είτε να την αναπτύξεις περαιτέρω είτε να βρεις χρηματοδότηση και  κάνε post την παρουσίασή σου.

Άλλα χρήσιμα κοινωνικά δίκτυα: YouTube, Tweeter, Google+  κα.

Συνέδρια- Εκθέσεις

Μην αφήνεις ποτέ μία ευκαιρία να πάει χαμένη. Ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσεις ανθρώπους και να αρχίσεις να «δικτυώνεσαι» είναι να ψάχνεις για εκθέσεις και συνέδρια που αφορούν στην επιχειρηματικότητα γενικότερα, αλλά και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με την ιδέα σου, καθώς και τον κλάδο της αγοράς στον οποίο εμπίπτει η ιδέα σου. Έτσι, όχι μόνο θα ενημερωθείς για τις τρέχουσες εξελίξεις και θα βελτιώσεις τις γνώσεις σου, αλλά ταυτόχρονα θα έχεις την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους που μπορεί στο μέλλον να σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμοι στην προώθηση ή/και χρηματοδότηση της ιδέας σου.

3. Σε τι χρησιμεύει ένα επιχειρηματικό πλάνο?

Η δημιουργία ενός Επιχειρηματικού Πλάνου (businessplan) είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την σωστή έναρξη, όσο και για την παρακολούθηση και βελτίωση της απόδοσης της επιχείρησης. Τα τελευταία χρόνια η κατάθεση επιχειρηματικού πλάνου είναι απαραίτητη για επιχειρηματικά δάνεια, επιδοτήσεις και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Σκοπός του επιχειρηματικού πλάνου είναι να αναλύσει την υπάρχουσα κατάσταση (αγορά, επιχείρηση) και να καθοδηγήσει τις ενέργειες των μελών-στελεχών της επιχείρησης προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις και τακτικές.

Ένα ΕΠ είναι χρήσιμο  γιατί συμβάλει στις παρακάτω λειτουργίες:

  • Δομή και Οργάνωση της επιχείρησης
  • Λήψη αποφάσεων με βάση τους στόχους και την πολιτική της επιχείρησης.
  • Καταγραφή, ανάλυση και κατανόηση της αγοράς, των καταναλωτών και του ανταγωνισμού.
  • Στη λήψη δανείου από τις τράπεζες και σε άλλες παρόμοιες ενέργειες θεωρείται πλέον απαραίτητο να προσκομίζεται και ένα επιχειρηματικό πλάνο.

Επιπλέον, ένα ΕΠ αποτελεί σημείο αναφοράς και καταδεικνύει την επίτευξη ή μη των στόχων.

Ένα επιχειρηματικό πλάνο αποτελείται από τέσσερις (4) μεγάλες ενότητες:

  1. Εσωτερική Ανάλυση (Περιγραφή της Επιχείρησης)
  2. Εξωτερική Ανάλυση (Περιγραφή της Αγοράς)
  3. Επιλογή, προσδιορισμός και υλοποίηση στρατηγικής και εναλλακτικών
  4. Οικονομικό Πλάνο

Η κάθε ενότητα περιέχει υποκατηγορίες οι οποίες πρέπει να καλύψουν όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δράσης. Η μορφή ενός ΕΠ δεν είναι τυποποιημένη ως προς τη δομή της, αλλά ούτε και ως προς το περιεχόμενό της.

4. Ποιες είναι οι διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης?

Ίδρυση της εταιρίας με δικά σας κεφάλαια

Δάνειο από γνωστούς, φίλους, οικογένεια  

Τραπεζικό Δάνειο

Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προϊόντων μιας τράπεζας είναι ίσως η πιο διαδεδομένη πηγή χρηματοδότησης. Βασικοί παράγοντες για την σωστή επιλογή και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων είναι: να έχετε κατανοήσει τις πραγματικές επενδυτικές ανάγκες της επιχείρησής σας, να έχετε κατανοήσει πλήρως την λειτουργία του χρηματοδοτικού προϊόντος που σας ενδιαφέρει, καθώς και να έχετε κάνει προηγουμένως μια αναλυτική έρευνα αγοράς.

Venture Capitals

Οι εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals) χρηματοδοτούν νέο-ιδρυόμενες εταιρίες υψηλών δυνατοτήτων (και υψηλού κινδύνου) οι οποίες έχουν συνήθως μια νέα τεχνολογία ή ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και γενικότερα εταιρίες που δραστηριοποιούνται σε νέες αγορές που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια ανάπτυξης.

Τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών  είναι μια ελκυστική δυνατότητα χρηματοδότησης για τις νέες εταιρείες με περιορισμένη ιστορία λειτουργίας που είναι πάρα πολύ μικρές για να αντλήσουν κεφάλαια στις δημόσιες αγορές και δεν έχουν φθάσει στο σημείο να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τραπεζικό δάνειο.

Σε αντάλλαγμα για τον υψηλό κίνδυνο που αναλαμβάνουν για την χρηματοδότηση μικρών και λιγότερο ώριμων επιχειρήσεων, οι εταιρίες επιχειρηματικών συμμετοχών εκτός από ένα σημαντικό μέρος της ιδιοκτησίας της εταιρείας (και συνεπώς αξία) που κατέχουν, ασκούν και έλεγχο επί των αποφάσεων της εταιρείας (λαμβάνουν θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο).

Σκοπός των VC είναι να κερδίσουν από τις υπεραξίες που θα προκύψουν είτε από την εισαγωγή των εταιριών στο χρηματιστήριο είτε μέσω της πώλησης μεριδίου σε κάποιον άλλον επενδυτή.

Επιπλέον Πληροφορίες:

Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων, www.hvca.gr 

Business Angels

Οι επιχειρηματικοί άγγελοι είναι ιδιώτες (συνήθως πεπειραμένοι επιχειρηματίες ή στελέχη επιχειρήσεων) οι οποίοι ψάχνουν καινοτόμες ιδέες για να επενδύσουν τα χρήματά τους. Σημαντικότερο κριτήριο επιλογής και αξιολόγησης των παραπάνω (σε αντίθεση με τις άλλες επιλογές χρηματοδότησης) δεν είναι  απαραίτητα η αποδοτικότητα της επιχείρησης αλλά μπορεί να είναι και το πόσο τους αρέσει  η ιδέα ή/και τα άτομα που την υποστηρίζουν.

Σε αντάλλαγμα συνήθως ζητούν μέρος της ιδιοκτησίας της εταιρείας, ή τον έλεγχο επί των αποφάσεων της εταιρείας είτε ως διευθυντές είτε ως σύμβουλοι,  ή έντοκη αποπληρωμή της επένδυσης σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή όλα τα παραπάνω.

Επιπλέον Πληροφορίες:

Σύνδεσμος Επιχειρηματικών Αγγέλων Ελλάδος, www.abele.gr/gbaa 

Eurorean Business Angels Network, www.eban.org

Επιχορηγήσεις

Επιχορηγήσεις είναι οι κρατικές ή οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που σκοπό έχουν να βοηθήσουν την ανάπτυξη σε συγκεκριμένους κλάδους με την παροχή κάποιου ποσοστού χρηματοδότησης επί των δαπανών.

Επιπλέον Πληροφορίες:

ΕΣΠΑ, www.espa.gr 

Άλλα χρήσιμα links 

http://www.kemel.gr/content/o-odegos-tou-neou-epikheirematia

http://www.startupgreece.gov.gr

http://www.investingreece.gov.gr/

http://www.groopio.gr/ 

Βραβεία διαγωνισμού

winner right logo

1o Βραβείο

Ο πρώτος νικητής θα λάβει 5.000€ από το IST ως αρχικό κεφάλαιο επιχείρησης που θα βασίζεται στην ιδέα του, πολλά δώρα από το CU, πλήρη εξοπλισμό μίας θέσης εργασίας από το Πλαίσιο και άμεση εισαγωγή στο πρόγραμμα EkinisiLAB του ΣΕΒ!

2o Βραβείο

Πλήρης υποτροφία για προπτυχιακά προγράμματα στο IST, πολλά δώρα από το CU και άμεση εισαγωγή στο πρόγραμμα EkinisiLAB του ΣΕΒ!

3o Βραβείο

Πλήρης υποτροφία για μεταπτυχιακά προγράμματα στο IST και πολλά δώρα από το CU!

Χορηγοί + Υποστηρικτές

Crazy Business Ideas. IST College

Υπό την Αιγίδα

Μέγας Χορηγός

Χορηγός Γεύσης

Χορηγός

Χορηγοί Επικοινωνίας

Υποστηρικτές