Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας από το IST College

Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας από το IST College

Βάζεις την τρέλα; Βάζουμε το business.

Λάβε κι εσύ μέρος στον πιο “crazy” διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Ψήφοι: 231

G.EAR.S (Generic EARthquake Solution)

Δημοσιεύθηκε από: Ηλίας Πούλιος

G.EAR.S
Μία γενικευμένη λύση για το σεισμό!

Έγινε σεισμός;
Μην έχεις αγωνία!
Η πόρτα έχει ανοίξει και θα φύγεις μ’ ευκολία!

Έγινε σεισμός,
την ώρα που κοιμάσαι;
Χτυπάει συναγερμός! Δεν έχεις να φοβάσαι!!

Έγινε σεισμός!
Τι κι αν τα τζάμια σπάσουν;
Τα στόρια κατεβαίνουν… τα γυαλιά δε θα σε φτάσουν!

Έγινε σεισμός;
Σιγά την ιστορία…
Το GEARS είναι εδώ και τη βγάζεις μ’ ευκολία!!

Όλα τα παραπάνω δεν είναι απλά ένα ποιηματάκι… Είναι μία πραγματική λύση για τους σεισμούς που δίνει ο αντισεισμικός μηχανισμός μας!!

Ο σεισμός μπορεί να είναι πιο δυνατός από εμάς. Το ξέρεις όμως ότι έχει ένα «αδύνατο» σημείο;;; Γράψε «σεισμόγραμμα» στο google και θα το βρεις!

Παρατηρώντας ένα οποιοδήποτε σεισμόγραμμα, μπορείς να διαπιστώσεις ότι ο σεισμός, πριν μας ταρακουνήσει για τα καλά, μας προειδοποιεί! Συγκεκριμένα, πριν έρθουν τα μεγάλα εγκάρσια κύματα (S-Waves) του σεισμού που προκαλούν τις καταστροφές, προηγούνται τα μικρά επιμήκη κύματα (P-Waves) τα οποία διαδίδονται πιο γρήγορα από τα εγκάρσια και έτσι φτάνουν πρώτα σε μας. Ανάλογα με την απόσταση του επίκεντρου του σεισμού, τα P-Waves μπορεί να προηγούνται μέχρι και 1-2 λεπτά από τα S-Waves. Τα P-Waves είναι τόσο ασθενή που σπάνια τα αντιλαμβανόμαστε. Μπορεί όμως πολύ εύκολα να τα ανιχνεύσει ένας μικρού κόστους ηλεκτρονικός αισθητήρας κίνησης που λέγεται αξελερόμετρο. Κι έτσι μπορούμε να κάνουμε τα P-Waves σύμμαχό μας!

Αυτήν ακριβώς την πρωτοποριακή ιδέα χρησιμοποιεί ο αντισεισμικός μηχανισμός G.EAR.S. Ο μηχανισμός αποτελείται από διάφορα ηλεκτρονικά και μηχανικά μέρη. Μπορείς να επιλέξεις να τα χρησιμοποιήσεις όλα ή κάποια από αυτά, ανάλογα με τις ανάγκες σου! Το βασικό του εξάρτημα είναι το αξελερόμετρο το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί στο υπόγειο οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού κτιρίου, ώστε να μην επηρεάζεται από δονήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος. Το όριο ευαισθησίας του μπορεί να ρυθμιστεί πολύ εύκολα. Το αξελερόμετρο βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα για την ανίχνευση των P-Waves και συνδέεται με ηλεκτρονικό σύστημα εγκατεστημένο στο διαμέρισμά σου. Και τώρα δες τι προβλήματα λύνει το σύστημα αυτό:

1. Δε θέλεις να σε πιάσει ο σεισμός «στον ύπνο»; Ο συναγερμός του G.EAR.S. χτυπάει αμέσως με τα πρώτα P-Waves που φτάνουν! Έτσι έχεις όλο το χρόνο να ξυπνήσεις και να προστατευτείς κάτω από ένα ασφαλές σημείο, να μπεις μέσα αν είσαι στο μπαλκόνι, ή να μαζέψεις τα παιδιά σου κάτω από το τραπέζι πριν αρχίσει η ισχυρή δόνηση.

2. Κλειδώνεις την πόρτα σου για λόγους ασφαλείας; Κι αν γίνει σεισμός; Θα θυμάσαι πού έβαλες τα κλειδιά σου για να ξεκλειδώσεις πάνω στον πανικό σου για να βγεις; Κι αν η δόνηση είναι ισχυρή και μπλοκάρει η κλειδαριά της πόρτας και δεν ξεκλειδώνει; Γιατί να το διακινδυνεύσεις αφού υπάρχει το G.EAR.S; Όταν λειτουργεί σε IN MODE, δηλαδή δηλώσουμε στο μηχανισμό (με το πάτημα ενός κουμπιού) ότι είμαστε μέσα στο σπίτι - όπως ακριβώς γίνεται και στους οικιακούς αντικλεπτικούς συναγερμούς – τότε, μόλις αρχίσει ο σεισμός, η πόρτα εισόδου του σπιτιού ξεκλειδώνει και ανοίγει αυτόματα! Έτσι, μόλις τελειώσει ο σεισμός, μπορείς να βγεις έξω χωρίς να χάσεις δευτερόλεπτο! Αν πάλι λείπουν όλοι από το σπίτι, ο μηχανισμός λειτουργεί σε OUT MODE, οπότε σε περίπτωση σεισμού ενεργοποιούνται όλα τα υπόλοιπα συστήματα εκτός από αυτό της πόρτας, για να μη μπορούν να μπουν στο σπίτι «απρόσκλητοι» επισκέπτες μετά από ένα σεισμό!
Και κάτι ακόμα! Δεν είναι ωραία ιδέα να συνδέεται το G.EAR.S και με την εξώπορτα της πολυκατοικίας σου και να ανοίγει και αυτή αυτόματα πριν το σεισμό; Στον καταστροφικό σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, τα θύματα από την πολυκατοικία που κατέρρευσε βρέθηκαν εγκλωβισμένα πίσω από την πόρτα της εισόδου…

3. Το κρεβατάκι του παιδιού σου είναι κάτω από το παράθυρο; Το παιδί σου δεν κινδυνεύει πια από σπασμένα τζάμια που μπορεί να πέσουν επάνω του αν γίνει σεισμός, γιατί μόλις έρθουν τα πρώτα P-Waves, το G.EAR.S θα ενεργοποιήσει το προστατευτικό στόρι, το οποίο θα κατέβει κι έτσι, ακόμα κι αν σπάσει το τζάμι του παραθύρου, το στόρι θα συγκρατήσει τα θραύσματα του γυαλιού.

4. Κυκλοφορείς στο κέντρο της πόλης και γίνεται σεισμός. Πώς θα προστατευτείς από τα σπασμένα τζάμια των παραθύρων του παλιού δημόσιου κτιρίου που μπορεί να πέσουν από τον πέμπτο όροφο στο κεφάλι σου; Για φαντάσου όμως αν σε όλα τα δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια με παράθυρα που βρίσκονται πάνω από δρόμο, τα στόρια κατέβαιναν αυτόματα μόλις άρχιζε ένας σεισμός; Τα γυαλιά δε θα έφταναν ποτέ στο δρόμο και θα ζούσαμε σε μια ασφαλέστερη πόλη! Το G.EAR.S μπορεί να το κάνει αυτό πραγματικότητα, γι αυτό και το έχουμε υποβάλει ως πρόταση και στον ΟΑΣΠ!

Δες το βίντεο του G.EAR.S που δείχνει το μηχανισμό σε δράση και θα καταλάβεις ότι το G.EAR.S ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ!

Ομάδα: Παύλος Θεοδοσιάδης, Άννα Ματσιώρη, Ηλίας Πούλιος, Κατερίνα Χατζηφωτεινού

Χορηγοί + Υποστηρικτές

Crazy Business Ideas. IST College

Υπό την Αιγίδα

Μέγας Χορηγός

Χορηγός Γεύσης

Χορηγός

Χορηγοί Επικοινωνίας

Υποστηρικτές