Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας από το IST College

Διαγωνισμός Επιχειρηματικότητας & Καινοτομίας από το IST College

Βάζεις την τρέλα; Βάζουμε το business.

Λάβε κι εσύ μέρος στον πιο “crazy” διαγωνισμό επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Ψήφοι: 4

StartUpScience: Η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης (crowdfunding) επιστημονικής έρευνας

Δημοσιεύθηκε από: Grigoris Makris

Η οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα έχει επηρεάσει σε δραματικό βαθμό τη χρηματοδότηση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας. Η κοινωνία καλείται να συνεχίσει να καινοτομεί, να δημιουργεί, και να προωθεί την επιστήμη ως το σημαντικότερο μοχλό ανάπτυξης και προόδου. Η πολυπλοκότητα και οι απαιτήσεις της σύγχρονης επιστήμης αυξάνουν το κόστος της έρευνας ενώ η κρατική και ιδιωτική χρηματοδότηση συρρικνώνονται και τα κοινωφελή ιδρύματα ασφυκτιούν υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, οι παραδοσιακές μορφές χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών και κρατικών προγραμμάτων αλλά και κοινωφελών ιδρυμάτων ευνοούν μεγάλα ερευνητικά ινστιτούτα και ομάδες. Οι καινοτόμες ιδέες μπορεί να έρθουν από μικρότερους πυρήνες έρευνας που δυστυχώς είναι απομονωμένοι. Οι νέοι επιστήμονες συχνά βιώνουν την απογοήτευση και τη τροχοπέδη της υποχρηματοδότησης.

Tο crowdfunding που μεταφράζεται κατά λέξη σε «χρηματοδότηση από το πλήθος» είναι ένας νέος τρόπος χρηματοδότησης δημιουργικών ιδεών με τη βοήθεια της κοινωνίας των χρηστών του διαδικτύου. Ξεκίνησε το 2009 στις ΗΠΑ από ιστοσελίδες όπως το kickstarter.com οι οποίες είχαν ως στόχο την προώθηση της επιχειρηματικότητας και του νεοτερισμού. Η επιχείρηση και το καινούργιο προϊόν προβάλλονται μέσω του διαδικτύου προσκαλώντας τον κόσμο να επενδύσει στην ανάπτυξή τους με κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο ποσό. Πολλοί επιχειρηματίες κατάφεραν να συγκεντρώσουν ένα αρχικό κεφάλαιο για να κατασκευάσουν ένα πρωτότυπο προϊόν και να ξεκινήσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Μόνο το kickstarter.com έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα περίπου 717 εκατομμύρια δολάρια.

Το StartUpScience αποσκοπεί να εφαρμόσει ένα παρόμοιο μοντέλο προώθησης ερευνητικών μελετών που αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση από παραδοσιακές πηγές. Μέσα από την κοινωνική χρηματοδότηση, θα δίνεται η δυνατότητα σε ανεξάρτητους επιστήμονες να ξεκινήσουν πιλοτικές δοκιμές και την ανάπτυξη της ιδέας τους. Το crowdfunding δεν υπόσχεται να αντικαταστήσει τα μεγάλα χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά, ως εφαλτήριο για τις μικρότερες ερευνητικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες. Στις δυτικές κοινωνίες έχει εμπεδωθεί μια κουλτούρα προσφοράς για δράσεις που ενισχύουν την έρευνα και την επιστήμη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα αγγλικά charities (cancer research, heart foundation, κ.α.). Αναμένουμε ότι το StartUpScience θα έχει εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αφού επιτρέπει στο κοινό να έρθει σε επαφή με την επιστήμη και να βιώσει τη συνεισφορά του ως κάτι απτό και αποδοτικό. Αντίθετα, στην Ελλάδα το μοντέλο του crowdfunding θα στηριχθεί, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, στην έντονη κοινωνική συνοχή και τους προσωπικούς δεσμούς των ίδιων των ερευνητών.

Χορηγοί + Υποστηρικτές

Crazy Business Ideas. IST College

Υπό την Αιγίδα

Μέγας Χορηγός

Χορηγός Γεύσης

Χορηγός

Χορηγοί Επικοινωνίας

Υποστηρικτές